Ultrazvuk kukova kod djece

Specijalista dolazi dva puta mjesečno (srijeda) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko.  Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Limo Majda na broj telefona 032/733-130.

Ortoped

Specijalista ortoped dolazi jedan puta sedmično (ponedjeljak) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić MIhada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Dermatolog

Specijalista dermatolog dolazi dva puta sedmično (srijeda i petak) po rasporedu u organizaciji KB Zenica. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić MIhada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Ortodont

	Specijalista ortodont  dolazi jedan puta sedmično (utorak) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinskog tehničara Bukić Almir na broj  telefona 738 - 777 lokal 232.

ORL

	Specijalista ORL dolazi dva puta sedmično (ponedjeljak i srijeda) po rasporedu u organizaciji KB Zenica. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić Mihada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Ultrazvuk srca

	Ultrazvuk srca se radi dva puta sedmično utorak i četvrtak. Narudžbeza pregled se vrše kod nadležnih ljekara u JU "Dom zdravlja"Visoko ili na broj telefona 738 – 777 lokal 261.Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom

 

21. mart se obilježava kao Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom, genetskog poremećaja uzrokovanog prisutnošću viška jednog hromosoma, koji nastaje u trenutku začeća. Uzrok Daunovog sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar, prof. Jerome Lejeune. 

Daunov sindrom utiče na normalan fizički razvoj djeteta i prouzrokuje blage poteškoće u učenju. To je stanje koje traje čitav život, a razvija se još dok je dijete u maternici. Djeca koja su rođena s Daunovim sindromom imaju više šansi za razvoj ostalih oboljenja od kojih su neka opasna po život. Među njima su: nasljedne bolesti srca, problemi s vidom i sluhom, Alzehajmerova oboljenja najčešći vid senilnosti (pogoršanje mentalnih sposobnosti kao sto su gubitak pamćenja i rezonovanja) koja utiče na ljude koji imaju preko 65 godina.

Stepen poremećaja varira od osobe do osobe i nemoguće je odmah poslije porođaja ustanoviti koji će stepen poremećaja dijete imati. Prema posljednjim istraživanjima jedno od 1.000 novorođenčadi se rodi s Daunovim sindromom. Daunov sindrom pogađa podjednako i mušku i žensku djecu, ali muškarci imaju nešto veću šansu da se rode s Daunovim sindromom nego žene.

Uzrok ili uzroci Daunovog sindroma su nejasni, ali gledajući pojedinačno najveći faktor rizika za ovo oboljenje mogu da budu godine starosti kod žena koje rađaju.

Starije žene koje imaju bebu, imaju i veći rizik da njihova beba dobije Daunov sindrom. Najveći rizik je povezan s trudnicama koje imaju preko 45 godina.

Djeca s ovim sindromom su dosta niža od djece njihovih godina.

Razvoj se nastavlja tokom djetinjstva ali većina odraslih sa Daunovim sindromom imaju prosječnu visinu od 158cm za muškarce, odnosno 140cm za žene.

Daunov sindrom nije bolest. Ljudi s Daunovim sindromom ne traže lijek, već žele da budu prihvaćeni kao ostali članovi njihove zajednice.

 

 

  1. Skrining test
  2. Mamografija
  3. Metadonska terapija
Test za rano otkrivanje karcinoma grlića materice, vrši se besplatno u odjelu Zdravstvena zaštita žena za sve pacijentice jedan puta u 3 godine. Pacijentice koje žele uraditi ovaj test treba da zakažu termin na telefon broj: 739-413 svaki radni dan od 07:00 do 15:00 sati.
Usluge mamografije vrše se u RTG kabinetu radnim danima u periodu od 07:00-13:00h. Za ovaj pregled pacijent treba da ima uputnicu ljekara.
Davanje metadonske terapije provodi se svaki radni dan u periodu od 10:00 do 10.30 sati. Svi pacijenti koji žele liječenje putem metadonske terapije mogu se javiti u Centar za borbu protiv bolesti ovisnosti u Zenici ili kod ljekara u JU "Dom zdravlja" Visoko.
next
prev