Ultrazvuk kukova kod djece

Specijalista dolazi dva puta mjesečno (srijeda) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko.  Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Limo Majda na broj telefona 032/733-130.

Hirurg

Obavještavamo osigurana lica sa područja našeg grada da specijalista hirurg iz JU Kantonalna bolnica Zenica radi u dane ponedjeljak, srijeda i petak od 12,00 sati u hirurškoj ambulanti JU "Dom zdravlja" Visoko. Pacijent je dužan imati uputnicu za specijalistu hirurga izdatu od strane svog porodičnog ljekara.

Dermatolog

Specijalista dermatolog dolazi dva puta sedmično (srijeda i petak) po rasporedu u organizaciji KB Zenica. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić MIhada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Ortodont

	Specijalista ortodont  dolazi jedan puta sedmično (utorak) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinskog tehničara Bukić Almir na broj  telefona 738 - 777 lokal 232.

ORL

	Specijalista ORL dolazi dva puta sedmično (ponedjeljak i srijeda) po rasporedu u organizaciji KB Zenica. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić Mihada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Coronavirus bolest (COVID-19)

Prijava ili pomoć u slučaju simptoma COVID-19

Svaki dan od 07h do 20,00h na telefone:032/738-822, 032/460-328, 061/869-839

Poslije 20,00h kontaktirati HMP na brojeve 124 ILI 032/735-260,psihološka pomoć i podrška dostupna 24h na broj 062/819-394

 

 Svjetska sedmica dojenja

 

Svjetska sedmica dojenja je globalna kampanja koja se obilježava svake godine u oko 170 zemalja svijeta u prvoj sedmici mjeseca augusta. Ovaj se događaj obilježava kako bi se porodilje potaknule na dojenje i time se unaprijedilo zdravlje djece.

Dojenje je prirodan proces koji započinje s rođenjem djeteta. Svako zdravo novorođenče sposobno je da odmah po rođenju puzi po trbuhu svoje majke, te da odmah pronađe dojku i započne sa sisanjem

Majčino mlijeko je sterilno, tj. ne sadrži bakterije, uvijek je dostupno, toplo bez dodatne pripreme, i u vrijeme kada to beba želi. Majčino mlijeko omogućava zaštitu bebe od infekcije, alergije, zaštitu od pojave astme, ekcema i šećerne bolesti. Dojenje umanjuje plač, smanjuje pojavu žutice, a posebno utiče na emocionalni razvoj djeteta. 

Prirodna ishrana obezbjeđuje psihomotorni razvoj, kao i razvoj imunološkog sistema (djeca koja su dojena pokazuju veći koeficjent intelegencije kao i bolji imunitet). Dojenje smanjuje mogućnost formiranja loših zuba, lošeg vida, nekih dječijih karcinoma, povišenog krvnog pritiska i nekih srčanih oboljenja u kasnijem životu. 

Značaj dojenja za majku je mnogostruk: omogućuje sprečavanje krvarenja nakon porođaja, smanjuje rizik od raka dojke i jajnika, smanjuje rizik od bolesti kostiju u starosti, smanjuje pojavu postporođajne depresije, potiče zbližavanje s djetetom, povećava samopouzdanje majke i njenu sposobnost da se brine o djetetu.

 

  1. Skrining test
  2. Mamografija
  3. Metadonska terapija
Test za rano otkrivanje karcinoma grlića materice, vrši se besplatno u odjelu Zdravstvena zaštita žena za sve pacijentice jedan puta u 3 godine. Pacijentice koje žele uraditi ovaj test treba da zakažu termin na telefon broj: 739-413 svaki radni dan od 07:00 do 15:00 sati.
Usluge mamografije vrše se u RTG kabinetu radnim danima u periodu od 07:00-13:00h. Za ovaj pregled pacijent treba da ima uputnicu ljekara.
Davanje metadonske terapije provodi se svaki radni dan u periodu od 10:00 do 10.30 sati. Svi pacijenti koji žele liječenje putem metadonske terapije mogu se javiti u Centar za borbu protiv bolesti ovisnosti u Zenici ili kod ljekara u JU "Dom zdravlja" Visoko.
next
prev