Ultrazvuk kukova kod djece

Specijalista dolazi dva puta mjesečno (srijeda) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko.  Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Limo Majda na broj telefona 032/733-130.

Hirurg

Obavještavamo osigurana lica sa područja našeg grada da specijalista hirurg iz JU Kantonalna bolnica Zenica radi u dane ponedjeljak, srijeda i petak od 12,00 sati u hirurškoj ambulanti JU "Dom zdravlja" Visoko. Pacijent je dužan imati uputnicu za specijalistu hirurga izdatu od strane svog porodičnog ljekara.

Dermatolog

Specijalista dermatolog dolazi dva puta sedmično (srijeda i petak) po rasporedu u organizaciji KB Zenica. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić MIhada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Ortodont

	Specijalista ortodont  dolazi jedan puta sedmično (utorak) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinskog tehničara Bukić Almir na broj  telefona 738 - 777 lokal 232.

ORL

	Specijalista ORL dolazi dva puta sedmično (ponedjeljak i srijeda) po rasporedu u organizaciji KB Zenica. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić Mihada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Coronavirus bolest (COVID-19)

Prijava ili pomoć u slučaju simptoma COVID-19

Svaki dan od 07h do 20,00h na telefone:032/738-822, 032/460-328, 061/869-839

Poslije 20,00h kontaktirati HMP na brojeve 124 ILI 032/735-260,psihološka pomoć i podrška dostupna 24h na broj 062/819-394

 

 9. juni Dan borbe protiv akutnog moždanog udara

 

Bolesti krvnih sudova su neprijatelj broj jedan u svijetu, a među njima je moždani udar najvažniji uzrok obolijevanja i smrtnosti, kao i najčešći uzrok invaliditeta.

Moždani udar se može spriječiti ukoliko se ozbiljno shvate upozoravajući znaci kao što su jača glavobolja, prolazne smetnje vida, prolazna utrnulost ili slabost polovine tijela i na vrijeme se potraži ljekarska pomoć. Do moždanog udara, dolazi najčešće zbog začepljenja krvnog suda ili rjeđe pucanja krvnog suda u mozgu. 

Trećina oboljelih umre, a trećina ostaju teški invalidi. Moždani udar se apsolutno može spriječiti ukoliko se otklone ili blagovremeno liječe uzroci kao što su pušenje, gojaznost, šećerna bolesti i, posebno, povišen krvni pritisak.

Kod dvije trećine bolesnika moždani udar uzrokuje invaliditet koji najčešće za posljedicu ima trajnu radnu nesposobnost. Vrijeme potrebno za rehabilitaciju poslije te bolesti najviše zavisi od težine udara, a samo petina preživjelih uspije da se u potpunosti vrati u normalno stanje.

Kada su u pitanju faktori rizika, stručnjaci ukazuju da među te faktore spadaju mnoge bolesti, stanja, okolnosti i životne navike pri čemu na pojedine faktore rizika, kao što su uzrast, spol i genetsko naslijeđe, nije moguće uticati, ali je zato na mnoge faktore rizika moguće djelovati i smanjiti njihov uticaj. 

Simptomi koji ukazuju da je došlo do začepljenja krvnog suda u mozgu su poremećeni pokreti jedne strane tijela, slabost, nespretnost, oduzetost jedne ruke ili noge, poremećaj osjetljivosti, trnjenje jedne strane lica ili tijela, gubitak vida na jedno oko, gubitak koordinacije, ili nemogućnost hoda, nerazumijevanje ili nemogućnost govora. 

  1. Skrining test
  2. Mamografija
  3. Metadonska terapija
Test za rano otkrivanje karcinoma grlića materice, vrši se besplatno u odjelu Zdravstvena zaštita žena za sve pacijentice jedan puta u 3 godine. Pacijentice koje žele uraditi ovaj test treba da zakažu termin na telefon broj: 739-413 svaki radni dan od 07:00 do 15:00 sati.
Usluge mamografije vrše se u RTG kabinetu radnim danima u periodu od 07:00-13:00h. Za ovaj pregled pacijent treba da ima uputnicu ljekara.
Davanje metadonske terapije provodi se svaki radni dan u periodu od 10:00 do 10.30 sati. Svi pacijenti koji žele liječenje putem metadonske terapije mogu se javiti u Centar za borbu protiv bolesti ovisnosti u Zenici ili kod ljekara u JU "Dom zdravlja" Visoko.
next
prev