Ultrazvuk kukova kod djece

Specijalista dolazi dva puta mjesečno (srijeda) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko.  Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Limo Majda na broj telefona 032/733-130.

Ortoped

Specijalista ortoped dolazi jedan puta sedmično (ponedjeljak) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić MIhada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Dermatolog

Specijalista dermatolog dolazi dva puta sedmično (srijeda i petak) po rasporedu u organizaciji KB Zenica. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić MIhada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Ortodont

	Specijalista ortodont  dolazi jedan puta sedmično (utorak) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinskog tehničara Bukić Almir na broj  telefona 738 - 777 lokal 232.

ORL

	Specijalista ORL dolazi dva puta sedmično (ponedjeljak i srijeda) po rasporedu u organizaciji KB Zenica. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić Mihada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Ultrazvuk srca

	Ultrazvuk srca se radi dva puta sedmično utorak i četvrtak. Narudžbeza pregled se vrše kod nadležnih ljekara u JU "Dom zdravlja"Visoko ili na broj telefona 738 – 777 lokal 261.Međunarodni dan borbe protiv raka

 

 

Međunarodni dan borbe protiv raka (World Cancer Day) obilježava se svakog 4. februara, kako bi se podigla svijest o oboljenjima od raka, njihovoj prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju.

Karcinomi su na samom vrhu ljestvice uzroka smrti u svijetu, stoga su rano dijagnosticiranje i prevencija bolesti od iznimne važnosti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svake godine 7,6 miliona ljudi umire od različitih vrsta karcinoma. Maligne bolesti su jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i u BiH, a na ljestvici smrtnosti nalaze se na drugom mjestu, odmah iza oboljenja kardiovaskularnog sistema.

Rak nije jedna, nego više od 200 različitih bolesti, svaka sa svojim posebnim uzrocima. Rak je, iako se pojavljuje i u dječjoj dobi, rijedak prije 30.godine života, a njegova se učestalost povećava sa starošću. Gledajući ukupno, u svijetu je najčešći rak pluća, zatim dojka, kolorektalni rak, želudac i prostata.

Rizični uzročnici za rak, uz porodičnu anamnezu i genetičku predispoziciju, su: nezdravi način života (pušenje, konzumiranje alkohola, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost, prekomjerna tjelesna težina ili debljina), zračenje (UV zrake ili ionizirajuće zračenje), profesionalna ekspozicija (npr.azbestu) ili izloženost karcinogenima u okolišu, neke infekcije (HB,HPV,H.pylori,HIV,Shistosomiasa), ostalo (neki lijekovi,spolni život i reproduktivni uzročnici, imunodeficijencija).

Ranim otkrivanjem raka smanjuje se smrtnost za 25- 30% za rak dojke, 15% za rak debelog crijeva i čak za 80 % za rak grlića maternice.

Gotovo trećinu (33%) karcinoma moguće je izliječiti ranim otkrivanjem i pravovremenim liječenjem. Rak dojke, debelog crijeva i grlića maternice su bolesti koje se relativno jednostavnim pregledima mogu otkriti u ranom stadiju i potom uspješno liječiti te stoga tu mogućnosti treba maksimalno promovirati.

 

  1. Skrining test
  2. Mamografija
  3. Metadonska terapija
Test za rano otkrivanje karcinoma grlića materice, vrši se besplatno u odjelu Zdravstvena zaštita žena za sve pacijentice jedan puta u 3 godine. Pacijentice koje žele uraditi ovaj test treba da zakažu termin na telefon broj: 739-413 svaki radni dan od 07:00 do 15:00 sati.
Usluge mamografije vrše se u RTG kabinetu radnim danima u periodu od 07:00-13:00h. Za ovaj pregled pacijent treba da ima uputnicu ljekara.
Davanje metadonske terapije provodi se svaki radni dan u periodu od 10:00 do 10.30 sati. Svi pacijenti koji žele liječenje putem metadonske terapije mogu se javiti u Centar za borbu protiv bolesti ovisnosti u Zenici ili kod ljekara u JU "Dom zdravlja" Visoko.
next
prev