Ultrazvuk kukova kod djece

Specijalista dolazi dva puta mjesečno (srijeda) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko.  Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Limo Majda na broj telefona 032/733-130.

Hirurg

Obavještavamo osigurana lica sa područja našeg grada da specijalista hirurg iz JU Kantonalna bolnica Zenica radi u dane ponedjeljak, srijeda i petak od 12,00 sati u hirurškoj ambulanti JU "Dom zdravlja" Visoko. Pacijent je dužan imati uputnicu za specijalistu hirurga izdatu od strane svog porodičnog ljekara.

Dermatolog

Specijalista dermatolog dolazi dva puta sedmično (srijeda i petak) po rasporedu u organizaciji KB Zenica. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić MIhada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Ortodont

	Specijalista ortodont  dolazi jedan puta sedmično (utorak) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinskog tehničara Bukić Almir na broj  telefona 738 - 777 lokal 232.

ORL

	Specijalista ORL dolazi dva puta sedmično (ponedjeljak i srijeda) po rasporedu u organizaciji KB Zenica. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić Mihada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Coronavirus bolest (COVID-19)

Prijava ili pomoć u slučaju simptoma COVID-19

Svaki dan od 07h do 20,00h na telefone:032/738-822, 032/460-328, 061/869-839

Poslije 20,00h kontaktirati HMP na brojeve 124 ILI 032/735-260,psihološka pomoć i podrška dostupna 24h na broj 062/819-394

 

 Predstavnici Koalicije osoba sa invaliditetom posjetili JU „Dom zdravlja“ Visoko

 

Tema sastanka bila je unapređenje  partnerskih odnosa  sa ciljem poboljšanja kvalitete pružanja usluga i poštivanje stavki iz Konvencije  UN o pravima osoba sa invaliditetom, kao i Strategije o pravima osoba sa invaliditetom.

U vrlo ugodnom razgovoru sa direktorom JU „Dom zdravlja“ Visoko dr Karavdićem uočen je nedostatak sredstava kojima bi se na vrlo jednostavan način unaprijedile usluge i uslovi zadovoljenja potreba osoba sa invaliditetom.

Ono što nedostaje u JU „Dom zdravlja“ Visoko jeste i zvanična informacija o broju osoba sa invaliditetom po raznim osnovama kako bi lakše usmjeravali svoje planove u budućnosti, za što su članovi delegacije Koalicije iskazali interes da rade na registru osoba sa invaliditetom.

Dosadašnji problem slijepih osoba u kretanju i pronalasku odgovarajućih ordinacija , može se lako prevazići sa ispisom istih na Brajevom pismu,odnosno pismu prilagođenom slijepim osobama kao i izrada taktilnih staza kojima bi lakše dolazili do istih. Namjera JU „Doma zdravlja“ Visoko je da u što kraćem vremenu učini iskorak na izgradnji  toaleta za osobe sa invaliditetom koji nedostaje ovoj Ustanovi, i očekuju pomoć u realizaciji od osnivaća, tj Općine Visoko.

Također je zaključeno da će se u narednom periodu popraviti protok informacija sa jedne i druge strane, a sve u cilju postizanja bolje i uspješnije saradnje koja će za rezultat imati bolju, raznovrsniju i kvalitetniju medicinsku ponudu. Na primjedbu da se suprotno Konvenciji UN o pravima osoba sa invaliditetom  vrše i određena favoriziranja pojedinih kategorija osoba sa invaliditetom, kao što su prednost kod pregleda, oslobađanje od participacije, direktor, dr Karavdić je kazao da je sve u skladu sa zakonskom regulativom, ali da nema ništa protiv pokretanja inicijative za izmjenu i dopunu iste.

 

  1. Skrining test
  2. Mamografija
  3. Metadonska terapija
Test za rano otkrivanje karcinoma grlića materice, vrši se besplatno u odjelu Zdravstvena zaštita žena za sve pacijentice jedan puta u 3 godine. Pacijentice koje žele uraditi ovaj test treba da zakažu termin na telefon broj: 739-413 svaki radni dan od 07:00 do 15:00 sati.
Usluge mamografije vrše se u RTG kabinetu radnim danima u periodu od 07:00-13:00h. Za ovaj pregled pacijent treba da ima uputnicu ljekara.
Davanje metadonske terapije provodi se svaki radni dan u periodu od 10:00 do 10.30 sati. Svi pacijenti koji žele liječenje putem metadonske terapije mogu se javiti u Centar za borbu protiv bolesti ovisnosti u Zenici ili kod ljekara u JU "Dom zdravlja" Visoko.
next
prev