Ultrazvuk kukova kod djece

Specijalista dolazi dva puta mjesečno (srijeda) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko.  Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Limo Majda na broj telefona 032/733-130.

Hirurg

Obavještavamo osigurana lica sa područja našeg grada da specijalista hirurg iz JU Kantonalna bolnica Zenica radi u dane ponedjeljak, srijeda i petak od 12,00 sati u hirurškoj ambulanti JU "Dom zdravlja" Visoko. Pacijent je dužan imati uputnicu za specijalistu hirurga izdatu od strane svog porodičnog ljekara.

Dermatolog

Specijalista dermatolog dolazi dva puta sedmično (srijeda i petak) po rasporedu u organizaciji KB Zenica. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić MIhada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Ortodont

	Specijalista ortodont  dolazi jedan puta sedmično (utorak) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinskog tehničara Bukić Almir na broj  telefona 738 - 777 lokal 232.

ORL

	Specijalista ORL dolazi dva puta sedmično (ponedjeljak i srijeda) po rasporedu u organizaciji KB Zenica. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić Mihada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Coronavirus bolest (COVID-19)

Prijava ili pomoć u slučaju simptoma COVID-19

Svaki dan od 07h do 20,00h na telefone:032/738-822, 032/460-328, 061/869-839

Poslije 20,00h kontaktirati HMP na brojeve 124 ILI 032/735-260,psihološka pomoć i podrška dostupna 24h na broj 062/819-394

 

 1.decembar Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Virus humane imunodeficijencije (HIV) ime je virusa koji uzrokuje sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS). AIDS je uznapredovali stadij infekcije HIV-om koji napada odbrambeni sistem organizma s posljedičnim razvojem specifičnih zaraznih i malignih bolesti. Bolest je zarazna i zasad neizlječiva. 

Mnogi razvijaju simptome već desetak dana nakon infekcije, dok neke osobe nakon zaraze HIV-om ne pokazuju nikakve simptome godinama. Prvi simptomi slični su simptomima gripe ili mononukleoze. 

Virus može godinama biti u tijelu, a da se ne vide nikakvi znakovi bolesti. Testiranjem se prisutnost virusa otkriva već nekoliko sedmica nakon zaraze – kod 95% pacijenata nalaz je pozitivan tri sedmice nakon infekcije, a kod ostalih sedmica poslije. 

Zaraza HIV-om je hronična odnosno neizlječiva bolest, ali uz odgovarajuće lijekove, redovne liječničke kontrole, pridržavanjem uputa  i brigom za zdravlje osobe mogu imati normalan životni vijek. To je jedan do razloga za testiranje i otkrivanje infekcije u što ranijoj fazi. 

Ne postoji lijek za HIV, ali postoji liječnički tretmani koji relativno uspješno održavaju broj virusa na niskoj razini. 

Glavna mjera prevencije zaraze HIV-om su edukacija, zaštita i testiranje. 

Dajemo osnovne upute kako se prenosi virus HIV:

 • Spolnim putem (seksualnim odnosom bez zaštite-kondoma); 
 • Putem krvi (korištenjem tuđeg pribora za intravensko ubrizgavanje droga, tetoviranjem/ piercingom sa zaraženom iglom);
 • Sa inficirane majke na dijete za vrijeme trudnoće, poroda ili dojenjem. 

 

Ono što je značajno za pacijente, virus HIV se ne prenosi: 

 • Socijalnim kontaktom: rukovanjem, grljenjem, poljubac u obraz;
 • Kontakt sa predmetima- u javnim telefonskim govornicama, autobusu i vozu, novcem;
 • Upotreba javnih toaleta, bazena, tuševa, sauna; 
 • Kašljanjem, kihanjem, kontaktom kože sa suzama ili slinom;
 • Liječenjem u bolnicama, ambulantama i kod stomatologa (ako se primjenjuju redovne higijenske mjere); 
 • Pružanjem prve pomoći (ako se primjenjuju pravilne higijenske mjere); 
 • Frizerskim i kozmetičkim tretmanima, bušenjem ušiju (ako se primjenjuju pravilne higijenske mjere); 
 • Ogrebotinama i ugrizom domaćih životinja (pas, mačka);
 • Ubodom insekta.
 1. Skrining test
 2. Mamografija
 3. Metadonska terapija
Test za rano otkrivanje karcinoma grlića materice, vrši se besplatno u odjelu Zdravstvena zaštita žena za sve pacijentice jedan puta u 3 godine. Pacijentice koje žele uraditi ovaj test treba da zakažu termin na telefon broj: 739-413 svaki radni dan od 07:00 do 15:00 sati.
Usluge mamografije vrše se u RTG kabinetu radnim danima u periodu od 07:00-13:00h. Za ovaj pregled pacijent treba da ima uputnicu ljekara.
Davanje metadonske terapije provodi se svaki radni dan u periodu od 10:00 do 10.30 sati. Svi pacijenti koji žele liječenje putem metadonske terapije mogu se javiti u Centar za borbu protiv bolesti ovisnosti u Zenici ili kod ljekara u JU "Dom zdravlja" Visoko.
next
prev