Ultrazvuk kukova kod djece

Specijalista dolazi dva puta mjesečno (srijeda) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko.  Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Limo Majda na broj telefona 032/733-130.

Hirurg

Obavještavamo osigurana lica sa područja našeg grada da specijalista hirurg iz JU Kantonalna bolnica Zenica radi u dane ponedjeljak, srijeda i petak od 12,00 sati u hirurškoj ambulanti JU "Dom zdravlja" Visoko. Pacijent je dužan imati uputnicu za specijalistu hirurga izdatu od strane svog porodičnog ljekara.

Dermatolog

Specijalista dermatolog dolazi dva puta sedmično (srijeda i petak) po rasporedu u organizaciji KB Zenica. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić MIhada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Ortodont

	Specijalista ortodont  dolazi jedan puta sedmično (utorak) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinskog tehničara Bukić Almir na broj  telefona 738 - 777 lokal 232.

ORL

	Specijalista ORL dolazi dva puta sedmično (ponedjeljak i srijeda) po rasporedu u organizaciji KB Zenica. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić Mihada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Coronavirus bolest (COVID-19)

Prijava ili pomoć u slučaju simptoma COVID-19

Svaki dan od 07h do 20,00h na telefone:032/738-822, 032/460-328, 061/869-839

Poslije 20,00h kontaktirati HMP na brojeve 124 ILI 032/735-260,psihološka pomoć i podrška dostupna 24h na broj 062/819-394

 

 Svjetska sedmica dojenja

 Period od 01. - 07. augusta proglašen je kao Svjetska sedmica dojenja. Tim povodom navodimo glavne prednosti dojenja, vezane za bebu i majku. 

Prednosti za bebu:

 • Majčino mlijeko ima najbolji sastav, sa najboljim mogućim odnosom količine vode i hranjivih sastojaka, a koje se adaptira prema potrebama dojenčeta; 
 • Antitijela iz majčinog mlijeka štiti bebu od infekcija u prvom mjesecu života; 
 • Dojene bebe rjeđe imaju nadimanje stomaka, a smanjuje se i mogućnost pojave kolika (stomačnih grčeva);
 • Dojena djeca imaju viši koeficijent inteligencije, lakše i brže se socijaliziraju, zreliji su i sigurniji u sebe;
 • Osim što smanjuje mogućnost karijesa, dojenje pridonosi optimalnom razvoju usne šupljine;
 • Manje su sklona prekomjernoj tjelesnoj težini, imaju manje alergenih reakcija, a kasnije u životu manje obolijevaju od sljedećih bolesti: astme, dijabetesa, infekcije dišnih puteva, kožnih bolesti, te upalnih bolesti crijeva;
 • Dojenjem djete razvija osjećaj topline, sigurnosti, bliskosti i povjerenja u majku. 

 Prednosti za majku: 

 • Dojenjem se oslobađa hormon oksitocin koji, osim što omogućuje otpuštanje mlijeka iz dojki, pospješuje prirodne konterakcije uterusa čime se smanjuje gubitak krvi nakon poroda, te pomaže da se maternica što prije vrati u svoje normalno stanje; 
 • Dojenje kod majke smanjuje rizik od obolijevanja od postojećih bolesti dijabetesa tipa 2, osteoporoze, raka dojke, raka jajnika i postporođajne depresije, visokog krvnog pritiska i povišenog holesterola; 
 • Hormon prolaktin koji se također, oslobađa tokom dojenja, djeluje kao antidepresiv (opuštajuće za majku); 
 • Majčino mlijekio je uvijek sterilno, odgovarajuće temperature, te spremno gdje god da se nalazite; 
 • Dojenje može uzrokovati potrošnju dodatnih 200 do 500 kalorija dnevno (jednako 30 krugova plivanja ili vožnje bicikla uzbrdo za jedan sat) što pomaže majki da brže, lakše i prorodnije vrati svoju težinu koju je imala prije trudnoće. 

 

 1. Skrining test
 2. Mamografija
 3. Metadonska terapija
Test za rano otkrivanje karcinoma grlića materice, vrši se besplatno u odjelu Zdravstvena zaštita žena za sve pacijentice jedan puta u 3 godine. Pacijentice koje žele uraditi ovaj test treba da zakažu termin na telefon broj: 739-413 svaki radni dan od 07:00 do 15:00 sati.
Usluge mamografije vrše se u RTG kabinetu radnim danima u periodu od 07:00-13:00h. Za ovaj pregled pacijent treba da ima uputnicu ljekara.
Davanje metadonske terapije provodi se svaki radni dan u periodu od 10:00 do 10.30 sati. Svi pacijenti koji žele liječenje putem metadonske terapije mogu se javiti u Centar za borbu protiv bolesti ovisnosti u Zenici ili kod ljekara u JU "Dom zdravlja" Visoko.
next
prev