Ultrazvuk kukova kod djece

Specijalista dolazi dva puta mjesečno (srijeda) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko.  Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Limo Majda na broj telefona 032/733-130.

Hirurg

Obavještavamo osigurana lica sa područja našeg grada da specijalista hirurg iz JU Kantonalna bolnica Zenica radi u dane ponedjeljak, srijeda i petak od 12,00 sati u hirurškoj ambulanti JU "Dom zdravlja" Visoko. Pacijent je dužan imati uputnicu za specijalistu hirurga izdatu od strane svog porodičnog ljekara.

Dermatolog

Specijalista dermatolog dolazi dva puta sedmično (srijeda i petak) po rasporedu u organizaciji KB Zenica. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić MIhada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Ortodont

	Specijalista ortodont  dolazi jedan puta sedmično (utorak) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinskog tehničara Bukić Almir na broj  telefona 738 - 777 lokal 232.

ORL

	Specijalista ORL dolazi dva puta sedmično (ponedjeljak i srijeda) po rasporedu u organizaciji KB Zenica. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić Mihada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Coronavirus bolest (COVID-19)

Prijava ili pomoć u slučaju simptoma COVID-19

Svaki dan od 07h do 20,00h na telefone:032/738-822, 032/460-328, 061/869-839

Poslije 20,00h kontaktirati HMP na brojeve 124 ILI 032/735-260,psihološka pomoć i podrška dostupna 24h na broj 062/819-394

 

 Epidemiološki nadzor u školskim objektima

Epidemiološka situacija na području Kantona je pod kontrolom, ali i dalje nesigurna.

Na području Kantona ima 275 školskih objekata, a veliki broj njih se snabdijeva iz lokalnih izvora vodosnabdijevanja. Konstantno se uzimaju uzorci vode na analizu i poduzimaju druge neophodne mjere da bi vodosnabdijevanje bilo bezbjedno, ali obzirom na broj lokalnih vodoopskrbnih objekata (preko 6.000) nemoguće je u ovom momentu imati rezultate analiza za sve njih, pogotovo što su mnogi bili poplavljeni ili su na području aktiviranih klizišta.

Za sada nemamo prijavljenih epidemija crijevnih zaraznih bolesti, ali su one moguće nakon ovakvih prirodnih nepogoda. Najviše strahujemo od hidričnih epidemija, koje bi se javile nakon produžene inkubacije. Zbog toga je neophodno roditeljima, prosvjetnim radnicima i učenicima dati sljedeće preporuke:

 • Obezbijediti djeci do daljnjeg flaširanu vodu za piće;
 • Obezbijediti čistu vodu za pranje ruku, tamo gdje je voda neispravna bilo bi dobro postaviti burad sa slavinom i vodu dovoziti cisternama, ali iz iskustva znamo da se takva mjera teže provodi na terenu;
 • Poučiti djecu da se crijevne zarazne bolesti prenose prljavim rukama, zagađenom vodom i hranom i da ih možemo izbjeći pridržavajući se općih higijenskih mjera i ličnom higijenom;
 • Pod pojačanim nadzorom držati školske kuhinje;
 • Redovno iz školskih objekata i dvorišta odvoziti smeće;
 • Sve školske objekte držati pod pojačanim zdravstvenim nadzorom (lokalne HES-e), SLužba za školsku higijenu Zavoda za javno zdravstvo);
 • Kod svake sumnje na zarazno oboljenje javiti se ljekaru;
 • U slučaju pojave masovnijeg obolijevanja u nekim sredinama izdaće se odgovarajuće preporuke.
 1. Skrining test
 2. Mamografija
 3. Metadonska terapija
Test za rano otkrivanje karcinoma grlića materice, vrši se besplatno u odjelu Zdravstvena zaštita žena za sve pacijentice jedan puta u 3 godine. Pacijentice koje žele uraditi ovaj test treba da zakažu termin na telefon broj: 739-413 svaki radni dan od 07:00 do 15:00 sati.
Usluge mamografije vrše se u RTG kabinetu radnim danima u periodu od 07:00-13:00h. Za ovaj pregled pacijent treba da ima uputnicu ljekara.
Davanje metadonske terapije provodi se svaki radni dan u periodu od 10:00 do 10.30 sati. Svi pacijenti koji žele liječenje putem metadonske terapije mogu se javiti u Centar za borbu protiv bolesti ovisnosti u Zenici ili kod ljekara u JU "Dom zdravlja" Visoko.
next
prev