Ultrazvuk kukova kod djece

Specijalista dolazi dva puta mjesečno (srijeda) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko.  Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Limo Majda na broj telefona 032/733-130.

Hirurg

Obavještavamo osigurana lica sa područja našeg grada da specijalista hirurg iz JU Kantonalna bolnica Zenica radi u dane ponedjeljak, srijeda i petak od 12,00 sati u hirurškoj ambulanti JU "Dom zdravlja" Visoko. Pacijent je dužan imati uputnicu za specijalistu hirurga izdatu od strane svog porodičnog ljekara.

Dermatolog

Specijalista dermatolog dolazi dva puta sedmično (srijeda i petak) po rasporedu u organizaciji KB Zenica. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić MIhada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Ortodont

	Specijalista ortodont  dolazi jedan puta sedmično (utorak) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinskog tehničara Bukić Almir na broj  telefona 738 - 777 lokal 232.

ORL

	Specijalista ORL dolazi dva puta sedmično (ponedjeljak i srijeda) po rasporedu u organizaciji KB Zenica. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić Mihada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Coronavirus bolest (COVID-19)

Prijava ili pomoć u slučaju simptoma COVID-19

Svaki dan od 07h do 20,00h na telefone:032/738-822, 032/460-328, 061/869-839

Poslije 20,00h kontaktirati HMP na brojeve 124 ILI 032/735-260,psihološka pomoć i podrška dostupna 24h na broj 062/819-394

 

 Informacija o tretiranju pacijenta nakon zmijskog ujeda

 U toku ljetnik mjeseci povećana je pojava zija u naseljenom području, pa i njihovih ujeda. Obično se njihova pojava van prirodnih staništa uočava za sušnih perioda, kada su zmije primorane tražiti vodu.

Zmijski otrov je sačinjen od brojnih enzima i polipeptida koji vrše destrukciju tkiva, izazivaju hemolizu i imaju direktno toksično dejstvo na ćelije. Već 15 minuta nakon ujeda nastaje jaka bol, lokalna pareza, otok, ekhimoza. Sistemske reakcije se javljaju tek nakon sat vremena ili više od ujeda (muka, povraćanje, vrtoglavica, pad krvnog pritiska, ubrzan rad srca i ubrzano disanje).

Vrlo je važno nakon ujeda zmije povrijeđenog uputiti da miruje koliko god je više moguće. Dio tijela na kojem je ujedna rana imobilizirati, jer se na taj način usporava širenje otrova u organizmu, te što brže povrijeđenog prevesti do bolnice. Odavno je prihvaćen stav da se rana nakon zijskog ujeda ne zarezuje, otrov ne isisava i ne stavlja led na mjesto ugriza (mogućnost infekcije, krvarenja, nekroze).

U našem Kantonu pacijenti se šalju na Infektivno odjeljenje Kantonalne bolnice Zanica ili u Opću bolnicu Tešanj na Odjeljenje za hirurgiju. Po prijemu u bolnicu pacijent se prati, a serum daje kada su ugrožene osnovne životne funkcije - disanje i srčani rad. Serum se daje u adekvatnim dozama, uz prisustvo stručnih lica, sa opremom za kardiopulmonalnu reanimaciju zbog mogućnosti pojave alergijske reakcije na serum.

Prema tome, zmijske ujede ne tretiramo ambulantno! Ne treba zaboraviti provjeriti imunizacioni status povrijeđenog protiv tetanusa!

 

Kantonalni zavod za javno zdravstvo

  1. Skrining test
  2. Mamografija
  3. Metadonska terapija
Test za rano otkrivanje karcinoma grlića materice, vrši se besplatno u odjelu Zdravstvena zaštita žena za sve pacijentice jedan puta u 3 godine. Pacijentice koje žele uraditi ovaj test treba da zakažu termin na telefon broj: 739-413 svaki radni dan od 07:00 do 15:00 sati.
Usluge mamografije vrše se u RTG kabinetu radnim danima u periodu od 07:00-13:00h. Za ovaj pregled pacijent treba da ima uputnicu ljekara.
Davanje metadonske terapije provodi se svaki radni dan u periodu od 10:00 do 10.30 sati. Svi pacijenti koji žele liječenje putem metadonske terapije mogu se javiti u Centar za borbu protiv bolesti ovisnosti u Zenici ili kod ljekara u JU "Dom zdravlja" Visoko.
next
prev