Ultrazvuk kukova kod djece

Specijalista dolazi dva puta mjesečno (srijeda) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko.  Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Limo Majda na broj telefona 032/733-130.

Hirurg

Obavještavamo osigurana lica sa područja našeg grada da specijalista hirurg iz JU Kantonalna bolnica Zenica radi u dane ponedjeljak, srijeda i petak od 12,00 sati u hirurškoj ambulanti JU "Dom zdravlja" Visoko. Pacijent je dužan imati uputnicu za specijalistu hirurga izdatu od strane svog porodičnog ljekara.

Dermatolog

Specijalista dermatolog dolazi dva puta sedmično (srijeda i petak) po rasporedu u organizaciji KB Zenica. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić MIhada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Ortodont

	Specijalista ortodont  dolazi jedan puta sedmično (utorak) u organizaciji i po zahtjevu Javne ustanove "Dom zdravlja" Visoko. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinskog tehničara Bukić Almir na broj  telefona 738 - 777 lokal 232.

ORL

	Specijalista ORL dolazi dva puta sedmično (ponedjeljak i srijeda) po rasporedu u organizaciji KB Zenica. Pacijenti treba da zakažu termin za pregled kod medicinske sestre Smajić Mihada na broj telefona 738 - 777 lokal 217.

Coronavirus bolest (COVID-19)

Prijava ili pomoć u slučaju simptoma COVID-19

Svaki dan od 07h do 20,00h na telefone:032/738-822, 032/460-328, 061/869-839

Poslije 20,00h kontaktirati HMP na brojeve 124 ILI 032/735-260,psihološka pomoć i podrška dostupna 24h na broj 062/819-394

 

 Zapadno Nilski virus

Virus je proširen u cijeloj Europi, u Regionu se bilježi porast broja oboljelih (Grčka, Rumunija, Srbija i dr.), Rizik od WNV infekcije za jednu zemlju može biti različit i ovisi od prisustva rezervoara (ptice) i vektora (komarci). Najveći rizik je za one zemlje/regije koje se nalaze na glavnim migratornim putanjama ptica.

U BiH nije do sada registriran slučaj zaraze, međutim, nakon što je i Hrvatska registrirala pojavu animalne zaraze (konji, granično područje Vukovarsko-Srijemske županije), potrebne su dodatne mjere predostrožnosti.

WNV se na ljude (konje i dr. sisavce) prenosi ujedom zaraženog komarca (Culex sp., Aedes). Iterhumani prijenos ne postoji, ali je, istina sa malo vjerojatnoće, moguć (transfuzija, transplantacija, dojenjem - preporuka za dodatni kriterij kod screening-a dobrovoljnih davatelja krvi)

Epidemije se javljaju sezonski u kasno ljeto i ranu jesen (od kolovoza do sredine listopada. Kao i u ostalih zoonoza, u rizične skupine ubrajamo populaciju koja je zbog boravka u prirodi češće izložena prijenosnicima ovog virusa.

Preporuka zdravstvenim profesionalcima da se u dif.dg. uzme u obzir i WNV osobito pojava encefalitisa kod starijih ljudi u ljetnim mjesecima, pojava encefalitisa s izraženom mišićnom slabošću uz pozitivu epidemiološku anamnezu (boravak u područjima sa registriranim WNV). Prijaviti i sumnju!

Inkubacija: 2-14 dana nakon ujeda zaraženog komarca.

Kod oko 80% zaraženih nema simptoma, do 20% razvije blagu kliničku sliku (temp., glavobolja, mučnina, osip). Simptomi traju kratko (4-7 dana)

Kod malog broja (1%) inficiranih moguća je teža klinička slika neuroinvazivne bolesti (zapadno-nilski meningoencefalitis), češće kod starijih, imunokompromitiranih.

Liječenje: nema specifične terapije, u slučaju blažih oblika infekcije, bolest spontano prolazi, a u slučaju težeg oblika bolesti, oboljeli se hospitalizira.

Mjere: minimizirati izloženost ujedima komaraca (osobna zaštita od ujeda komaraca).

Opće mjere - reducirati staništa komaraca, dezinsekcija, javnozdravstveni nadzor (veterinarski i humani).

Suradnja s veterinarskim sektorom je važna pošto WNV epidemije među životinjama prethode ljudskim slučajevima, te uspostava aktivnog sustava za nadzor zdravlja životinja za otkrivanje novih slučajeva u ptica i konja je bitna kao rano upozorenje i za javno zdravstvo.

 

 

Preuzeto od Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH

  1. Skrining test
  2. Mamografija
  3. Metadonska terapija
Test za rano otkrivanje karcinoma grlića materice, vrši se besplatno u odjelu Zdravstvena zaštita žena za sve pacijentice jedan puta u 3 godine. Pacijentice koje žele uraditi ovaj test treba da zakažu termin na telefon broj: 739-413 svaki radni dan od 07:00 do 15:00 sati.
Usluge mamografije vrše se u RTG kabinetu radnim danima u periodu od 07:00-13:00h. Za ovaj pregled pacijent treba da ima uputnicu ljekara.
Davanje metadonske terapije provodi se svaki radni dan u periodu od 10:00 do 10.30 sati. Svi pacijenti koji žele liječenje putem metadonske terapije mogu se javiti u Centar za borbu protiv bolesti ovisnosti u Zenici ili kod ljekara u JU "Dom zdravlja" Visoko.
next
prev